Kin Filmi Aslında Neyi Anlatıyor? Alt ve Üst temalar Neler? Soruların Cevabını Aşağıdaki Mini Metinde Bulabilirsiniz…
1-) İlk olarak filmin adına bakarsak ‘’Kin’’ sözcüğü TDK tarafından birine karşı duyulan öç alma isteği olarak tanımlanmaktadır. Filmde ise dürüst bir polis memuru, amirinin etik olmayan direktifleri doğrultusunda aldığı kararların doğuracağı sonuçlara hedef tahtası olacaktır. Bu olay, polis memuriyeti ve insanlık etiğine göre davranmayan bir yönetici amirin davayı kapatmak için verdiği basit bir karar gibi görünse de durum şöyle yorumlanabilir; adaleti ve doğru olanı savunması gereken bir mevkide bulunan bu amirin etik olmayan kararı ile suçsuz bir insanı ceza evine kapatması, polis teşkilatı içerisindeki yönetsel amirin yozlaşmaya uğradığını anlatmaya çalışmaktadır. Böylece, adaleti sağlayan veya suçlu ile suçsuzu ayıran bir birimin başındaki insanın etik olmayan kararlar alması trajedi ve bizim bu trajediyi izlememiz ise ironi olarak yorumlanabilir.
2-) İkinci olarak, İran ve Türk filmlerinde sıkça rastladığımız, olayları ört pas etmek için yalan söyleme ve bu söylenen yalanın seri olaylar doğurduğu bir öyküleme modelinin ‘’KİN’’ filminde de olayların geliştirilmesi adına yardımcı bir rolde kullanıldığını görmekteyiz. Yalan yalanı doğurur kelimesinin bu noktada devreye girdiğini ve olayları hareketlendirdiğini görebiliriz. Bu noktada, filmlerin kültürel birer ürün olduğunu göz önünde bulundurarak, kendi toplumumuz adına belki de alınabilecek en güzel ders ne olursa olsun doğruyu söylemek olacaktır.
3-) Son olarak, adalet terazisinin işleyişindeki bozukluk ve adalet sisteminin aslında olması gerektiği gibi işlemediğini vurgulayan bir yapım ile karşı karşıyayız. Bu durumun yegâne temeli, madde birde açıklanan etik olmayan kararlar almanın doğurmuş olduğu neticelerdir. Çünkü etik olmayan kararların alınması adalet sisteminin işleyişini sekteye uğratacağı gibi haksız yere günahına girilen, yani mağdur bireylerin kin tutmasına sebebiyet verecektir.
FRAGMAN
iyi yazı olmuş