Filmin Hikayesi (Plot)
Kriyojenik bir kapsülün içinde gözlerini açan genç kadın oraya neden, nasıl ve niçin geldiğini bilmemektedir ve genç kadının içinde bulunduğu kapsülü Milo adındaki bir yapay zekâ kontrol etmektedir. Milo, genç kadının kapsül içinde uyandığı zaman dilimini bilgi raporu olarak yetkili kişilere göndermesine rağmen, herhangi bir görevli kapsülü açmak için genç kadının yanına intikal etmez. Müteakiben kapsülün içindeki oksijen seviyesinin giderek azalması, kapsül içinde panik dolu anların yaşanmasına sebebiyet verir.
Genç kadın, yapay zekâ Milo’nun yardımıyla polis ile iletişime geçmeyi başarır ve hastanede kimsenin kapsülü açmak için gelmediğini, orada sıkışıp kaldığını ve yardım istediğini görevli memura anlatır. Fakat bellek yitiminden dolayı, genç kadının adını ve geçmişi ile ilgili bilgileri net olarak hatırlamaması nedeniyle polisi ikna etmesi oldukça zor olmuştur. Bu arada, kapsül içindeki teknolojiden faydalanarak genç kadın kendi DNA taramasını yapar ve geçmişi ile ilgili bilgilere ulaşarak isminin Elizabeth Hansen olduğunu öğrenir.
Elizabeth, eksik yapboz parçaları gibi bulup yerine yerleştirmeye çalıştığı hafıza kırıntılarını toplarken elini çabuk tutmalıdır çünkü tankın içindeki oksijende giderek azalmaktadır.
Görüş: Tek Mekân
Merceğimizi filmin öyküsel niteliklerine çevirdiğimiz zaman Oksijen’in göze çarpan iki önemli yapısal özelliği bünyesinde barındırdığını görebiliriz. İlk olarak film başlangıç anından bitiş noktasına kadar sadece tek bir mekânda geçmektedir ve yapımın tek bir karakter üzerine inşa edilmiş olması da filmin diğer bir önemli özelliği arasında yer almaktadır. Filmlerde ilginin ekranda tutulabilmesi için en önemli faktörlerden bir tanesi çatışma öğesidir. Bu faktör tek mekânda geçen filmler için daha fazla hayati önem taşımaktadır.
Daha önce bir yazımda söz ettiğim gibi (Anayurt Öteli) Ross Hackrow ‘’Dijital Film Yapımcılığı için Öyküleme Teknikleri’’ kitabında filmin yapısı için 6 farklı çatışma örneği sunmuştur. Bunlar; İlişkisel, durumsal, içsel, paranormal, kozmik ve sosyal çatışmadır. Söz konusu filmde, klasik Amerikan öyküleme tekniğinin hâkimken, çatışma öğesi olarak kullanılan bellek yitimi ve kapsül içindeki oksijen seviyesinin tükenişi durumsal çatışmaya örnektir.
Sonuç
Günümüz dünyasında birçok bireyin evlerinde izole ve tek başına geçirdikleri hayatları, tek mekân filmi olan Oksijene sıcak bir bakış sağlamış olacak ki Netflix top 10 listesinde film ilk sırada yer alıyor. Fakat, hikâye sarmalının durumsal çatışma öğeleriyle canlı tutulduğu Oksijen, eğitici veya sanatsal bir perspektif sunmamakla birlikte kurgusal bir dünyanın ilginç bir dilimini bizimle paylaşmaktan ileriye gitmiyor.
Oxygen: 2021
Yönetmen: Alexandre Aja
Senaryo: Christie LeBlanc
Eline sağlık dostum