Gerçek ile Hayal Arasında
Zebercet eskiden konak olan ve sonradan sonrayaysa otele çevrilen aile yadigarının başında hem resepsiyon memuru hem de otel sahibi olarak gelen misafirleri karşılayan orta boy ve orta yaşlarda iyi giyimli bir erkektir. Gelişini serap misali bir atmosferde gördüğümüz siyah küt saçlı kadının direk kameraya doğru boş odanız var mı? Sözünü takiben sırra kadem basmasıyla serüven tuhaf bir biçimde başlıyor. Zebercet ise kadının geleceği günü beklemeye başlıyor.
Oldukça donuk bir yapıya sahip olan Zebercet’in görünen ilk tutumu konuklara elinden geldiğince yardım etmeye çalışan bir biçimde olmuştur. Fakat bu donuk mizacın altında yatan başka türlü bir bozukluk olduğu çok geçmeden hissedilmeye başlar. Zebercet’in çoğu zaman sağlamlık ile zayıflık arasındaki zihninin ikilemleri arasında kendimizi kaybolmuş olarak buluyoruz.
Mesela, berbere tıraş olmaya geçtiği vakit kendi yansımasını önce bıyıklı sonraysa bıyıksız olarak görür ve berbere bıyıkları da keselim demesi üzerine berber çok şakacısınız cevabını hafif bir tebessüm ile söyler.
Hastalıklı bir karakterin ilk izlerini yansıtan bu sahneden sonra hikaye örgüsündeki başrolün davranış bozukluklarındaki süratli artış filmi farklı bir dram boyutuna taşımaktadır. Küt saçlı kadını beklerkenki zihinsel hal durumu psikolojide obsesyon olarak anılsa da bu durumu tek bir kavram ile sınırlamak istemiyorum. Çünkü karşıt argüman olarak bir suçlu duruşması esnasında takındığı tavır ve hareketler farklı bir ruhsal bozukluğunda işaret ve habercisidir.
Teknik Bakış
Ross Hackrow’un ‘’Dijital Film Yapımcılığı için Öyküleme Teknikleri’’ (Storytelling Techniques for Digital Filmmaking) kitabında filmin yapısı için 6 farklı çatışma örneği verilmiştir. Bunlar; İlişkisel, durumsal, içsel, paranormal, kozmik ve sosyal çatışmadır.
Anayurt Oteli filminde çember içine alacağımız öyküleme yapısı karakterimiz Zebercet’in içsel kavgası olduğu için içsel çatışma olacaktır. İçsel Çatışma’da (Inner Conflict) ‘’Protagonist’in zihinsel bir mücadele içinde olduğunu görürüz. İçsel çatışma oldukça bilindik bir yöntemdir ve neredeyse her hikâye için uygundur. Benim içinse, içsel çatışma güçlü bir karakter geliştirmenizin en etkili yollarından biridir.’’ diyor Ross Hackrow.
Anayurt Oteli : 1987
Yönetmen : Ömer Kavur
Yazar : Yusuf Atılgan
KAYNAKLAR
Ross Hackrow Storytelling Techniques for Digital Filmmaking
One Comment